Clos Floridène

Frankrijk Frankrijk - Bordeaux

Veel wijnliefhebbers dromen ervan zelf een wijndomein of château te bezitten. Denis Dubourdieu en zijn vrouw Florence hebben die droom zonder enige twijfel waargemaakt: zij hebben maar liefst vijf châteaux, waarvan Clos Floridène (een samentrekking van hun voornamen) er één is. Denis is daarnaast ook nog professor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux.

Clos Floridène ligt in de Bordeaux, in de appellation Graves. Het ondernemende stel kocht het château in 1982. Het was toen maar een klein en verwaarloosd bezit, met een paar hectare wijngaarden. Inmiddels zijn er 42 hectare in gebruik en heeft het château een eigen, nieuwe wijnmakerij. Natuurlijk is Dubourdieu als wijnprofessor op de hoogte van alle shortcuts die er in de wijngaard bestaan, maar hij kiest er toch voor om onkruid, ongedierte en ziekten zo natuurlijk mogelijk te bestrijden en alle werkzaamheden rondom de druiven met de hand te doen.

De wijnen van Clos Floridène dragen duidelijk het stempel van Dubourdieu, die naast al zijn andere kwaliteiten ook nog eens bekendstaat als zeer goede wijnmaker. Hij kiest voor wijnen met een puur aroma en ziet altijd liever complexiteit en frisheid dan ‘brute’ kracht. Op Floridène maakt hij rood, wit en rosé: alle drie de moeite meer dan waard.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.