Pedro Ximénez – meestal afgekort als PX – is de naam van een type sherry, gemaakt in het Zuid-Spaanse Jerez, dat nogal afwijkt van de droge sherry’s. PX is namelijk heel donker van kleur, weelderig zoet en bijna stroperig dik, met smaken van onder andere appelstroop, koffie, chocola en rozijnen. Door de druiven (van het ras pedro ximénez, waarnaar de wijn vernoemd is) na de pluk te laten drogen, worden heel hoge suikerwaarden bereikt. Zodra de wijn gaat gisten, wordt hij met alcohol versterkt, waardoor hij zijn fruitige smaken houdt. Daarna rijpt hij in houten vaten, wat complexiteit aan de smaak toevoegt. PX is heel verleidelijk om zo aan te nippen of als glaasje naast een espresso. Ook erg lekker bij ijs, chocola en gebak met vijgen of dadels – of gewoon als dessert op zichzelf.
Een iconische, intens zoete dessertwijn uit Montilla-Moriles. De Solera 1927 levert een stroperige PX vol aroma’s van rozijnen, koffie, chocolade en specerijen. Ongeëvenaard in complexiteit en lengte. Perfect bij desserts, blauwschimmelkaas of puur.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Karijn Vreugdewater
""De Solera 1927 is voor mij het absolute hoogtepunt als het om PX gaat. Alles zit erin: diepte, kracht, elegantie..." Lees meer
Een iconische, intens zoete Pedro Ximénez uit Montilla-Moriles, afkomstig uit een solera gestart in 1927. Boordevol aroma’s van rozijnen, vijgen, koffie en chocolade. Stroperig, complex en eindeloos lang. Perfect bij desserts of als luxueus digestief.
Flesinhoud: 375 ml
Aanbeveling van onze wijnadviseur Ruben Schut
""Dit is geen gewone wijn, dit is een ervaring. De Solera 1927 is rijk, complex en bijna meditatief..." Lees meer
Een intense en zoete Pedro Ximénez uit Montilla-Moriles, gemaakt van in de zon gedroogde druiven uit één jaargang. Rijk aan smaken van rozijnen, vijgen, honing en chocolade. Perfect bij desserts, blauwe kazen of als luxueus digestief.
Flesinhoud: 375 ml
Aanbeveling van onze wijnadviseur Luuk Vreugdewater
""Dit is geen wijn, dit is vloeibaar dessert. Zo rijk, intens en vol karakter – een PX van één oogstjaar die echt iets extra’s biedt..." Lees meer