Port is een van de beroemdste versterkte wijnen ter wereld, afkomstig uit de Douro-vallei in Portugal. Het unieke proces van versterking, waarbij brandewijn aan de wijn wordt toegevoegd om de fermentatie te stoppen, geeft port zijn kenmerkende zoetheid en alcoholgehalte. Portwijnen variëren van zoet tot droog en worden vaak onderverdeeld in verschillende stijlen, zoals Tawny, Ruby, en Vintage Port. Tawny Port heeft een rijpere, nootachtige smaak met tonen van gedroogd fruit en specerijen, terwijl Ruby Port vaak jonger en fruitiger is. Vintage Port is de meest prestigieuze en wordt gemaakt van druiven van een uitzonderlijk goede oogst, vaak met de mogelijkheid om tientallen jaren te rijpen. Port is een uitstekende keuze voor een luxe dessert, maar past ook goed bij rijpe kazen of als een afsluiting van een maaltijd. Deze wijn is een ware traktatie voor liefhebbers van rijke, complexe smaken.
Jonge, robijnrode Port met jamachtig fruit van kers, pruim, blauwe bes plus specerijen (jeneverbes, kruidnagel). Mildzoet en mooi sappig in smaak met evenwichtige frisheid en soepele tannines. Fraai in combinatie met een lichtpittige blauwe kaas of een chocoladedessert.
Fraaie Tawny met een verfijnde, ontwikkelde geur van tabak, pruimedant, vijg, gebrande noten en kaneel. Toegankelijk en volzoet in smaak met zondoorstoofd fruit en zachte tannine. Mooi bij notengebak met karamel of harde, oude kazen.
Verrfijnde Tawny met een complexe, gerijpte geur van pruim, dadel, tabak, rozijnen en karamel. De smaak is delicaat en volzoet met gedroogd fruit, zachte tannine en milde zuren. Heerlijk bij noten- en chocoladedesserts of gerijpte harde kazen.
Diep robijnrode Port met een intense geur van zwarte bes, braam en cederhout. Krachtig, vol en mildzoet van smaak met jammy fruit, rijpe tannines en gebalanceerde frisheid. De finale is lang met rozijnen en rokerig eiken.