Domaine Lucien Crochet

Frankrijk Frankrijk - Loire

Sublieme Sancerre uit Bué. Dat is waar Domaine Lucien Crochet gevierd om is. De familie Crochet is dan ook niet de eerste de beste Sancerre-producent. Hun geschiedenis is nauw verweven met die van de wijnstreek. Het was Gilles’ opa, Lucien Picard, die in de jaren ’50 een van de eersten was om Sancerre te bottelen en te verkopen in de Parijse gastronomie. Doordat Gilles’ vader, Lucien Crochet, trouwde met de dochter van Lucien Picard, werden domeinen Picard en Crochet samengevoegd, en was Domaine Lucien Crochet een feit.

Huidige wijnmaker Gilles deed zijn opleiding in de Bourgogne (aan de wijnfaculteit in Dijon) en deed ervaring op bij niemand minder dan Domaine Dujac. Hij keerde in 1983 terug naar het ouderlijk domein en maakt er sindsdien de wijnen. Hij runt het wijngoed samen met zijn vrouw Laurence. Het echtpaar bezit 35 hectaren wijngaarden. Van die 35 hectaren zijn er 29 beplant met sauvignon blanc, en negen met pinot noir (voor de Sancerre Rosé en Rouge die de familie ook maakt). De bodem is typisch voor Sancerre en bestaat uit kalk en klei.

Gilles werkt sinds 1989 uitsluitend met natuurlijke meststoffen en oogst zijn druiven met de hand. In de kelder gaat Gilles op traditionele wijze te werk, maar hij houdt er ook van te experimenteren met moderne technieken. De wijnen zijn terroirgedreven, fris en mineralig, maar ook rijk en gastronomisch. Niet voor niets zijn ze nog altijd erg geliefd in de Parijse en inmiddels ook internationale topgastronomie. Wijnjournalist Jancis Robinson noemt het domein op haar website in één adem met grootheden als Cotat en Vacheron. Een terecht compliment wat ons betreft!

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.