Vino Gross

Slovenië Slovenië - Štajerska Slovenija

Vino Gross

Pionieren zit de familie Gross in het bloed. Vader Alois was een van de belangrijke drijvende krachten achter de uitstekende internationale reputatie van de toentertijd onbekende Oostenrijkse wijnregio Südsteiermark. Zijn beide zoons Johannes en Michael pionieren er nu lustig op los in de naburige regio Štajerska Slovenija, het Sloveense deel van de Steiermark.

Het Sloveense avontuur van de familie begon in 2005, toen de eerste wijngaard werd aangekocht in Gorca. Eigenlijk is grensoverschrijdend wijn maken echter niets nieuws voor de familie. De eerste wijngaard die ze aankocht in 1907, de Witscheiner Herrenberg, valt vandaag de dag onder Sloveens grondgebied. Welbeschouwd zijn het Oostenrijkse en Sloveense deel van de Steiermark behoorlijk vergelijkbaar qua landschap, bodem en klimaat. Waar de Südsteiermark nu echter een gearriveerde wijnregio is, begint het Sloveense deel pas recentelijk herontdekt te worden. Hérontdekt, want eens was Štajerska een florerend wijngebied; haar wijnen vloeiden rijkelijk aan het Oostenrijks-Hongaarse hof.

De gebroeders Gross hebben zich dan ook tot doel gesteld de oude wijnregio in volle glorie te herstellen. Ze maken er dan ook prachtige, intense witte wijnen van aromatische druivenrassen als sauvignon blanc, furmint šipon) en welschriesling (laški riesling). De eerste Sloveense botteling was een feit in 2011 en sindsdien hebben ze de aandacht van internationale vakhandel en wijnpers op zich weten te vestigen met hun spatzuivere en indrukwekkende Sloveense wijnen.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.