Vin Doux Naturel (VDN) is een Franse term, die in het Nederlands ‘van nature zoete wijn’ betekent. Hij slaat echter op versterkte zoete wijnen uit diverse gebieden langs de Middellandse Zee, gemaakt van grenache of muscat. Door tijdens de vergisting alcohol toe te voegen (versterken), sterft de gist en stopt de vergisting voor alle suikers zijn omgezet. Zo ontstaat een zoete wijn, maar die is dat dus niet van nature. Ooit is deze techniek geïntroduceerd om wijnen bij gebrek aan koele kelders te beschermen tegen oxidatie. VDN is de grote specialiteit van de Roussillon, met appellations als Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. VDN wordt verder geproduceerd in de Languedoc en de Zuid-Rhône (onder andere Muscat de Beaumes de Venise en Rasteau), en op Corsica.
Bijzondere zoete, rode versterkte wijn van tophuis Mouchão. Vergelijkbaar met port uit de Douro, maar dan uit de zuidelijke Alentejostreek. Rijp donker fruit en iets specerijen in de neus, in de smaak mooie frisse zuren die tegenwicht bieden aan de zoete smaak.
Diep robijnrode, portachtige wijn met een gelaagde geur van zwarte bes, gestoofde pruim, vijg en mokka. Volzoet en zalvend van smaak met jammy zwart fruit, evenwichtige frisheid en versmolten tannines.
Goudgele, versterkte Muscat met een intense geur van mandarijn, ananas, nootmuskaat en karamel. Rijk en volzoet van smaak met tropisch fruit en milde zuren. De finale is zwoel met tonen van sinaasappelschil, rozijnen en honing. Heerlijk als digestief, of bij zoet gebak, ijsdesserts of pittige kaas.
Licht roodoranje gekleurde, versterkte muskaatwijn met een open geur van lychee, kirsch, sinaasappelschil, karamel en nootmuskaat. Volzoet en intens van smaak met jammy fruit, milde zuren en versmolten tannines. Zwoele, warme finale met nuances van honing en rozijnen. Perfect om als digestief te drinken, of in combinatie met fruitdesserts, oude Hollandse kaas en choco-karameltaart.
Flesinhoud: 500 ml