Tenuta delle Terre Nere – Vulkanische finesse van de Etna

Door Luuk Vreugdewater RV  |  maandag 14 juli 2025  |  Categorie: Wijnblog

Een Etna-pionier met Bourgondische precisie
Tenuta delle Terre Nere is niet zomaar een Siciliaans wijnhuis. Het is dé referentie voor kwaliteitswijn van de Etna, de majestueuze vulkaan op het oostelijke deel van Sicilië. Opgericht door Marco de Grazia in de vroege jaren 2000, bracht dit domein een radicale kwaliteitsrevolutie teweeg in een vergeten wijnregio. Zijn visie? Wijnen maken die even puur, precies en terroirgedreven zijn als de grote Bourgognes – maar dan op Siciliaanse bodem.

Een mozaïek van crus
Wat Tenuta delle Terre Nere zo bijzonder maakt, is de focus op individuele wijngaarden, oftewel crus. Deze liggen op steile, stenige hellingen tussen de 600 en 1000 meter hoogte op de noordflank van de Etna. Elk perceel is anders: sommige hebben oude stokken van meer dan 80 jaar oud, andere zijn aangeplant op lavabodem van verschillende uitbarstingen. Het resultaat: intense, genuanceerde wijnen met een ongeëvenaarde expressie van terroir. Hun percelen zoals Calderara Sottana, San Lorenzo, Guardiola en Feudo di Mezzo behoren tot de absolute top van de regio.

De druiven: Carricante en Nerello Mascalese
De witte wijnen van Tenuta delle Terre Nere zijn gebaseerd op de inheemse Carricante – een druif die je bijna alleen op de Etna vindt. Carricante is strak, fris, mineraal en ziltig. Hij houdt van hoogte en koelte, en levert wijnen met indrukwekkende elegantie en bewaarpotentieel. Denk aan citrus, geelfruit, rook, kruiden en een zilte spanning.

Voor rood vertrouwt het domein vooral op Nerello Mascalese, vaak vergeleken met Pinot Noir of Nebbiolo. De stijl is licht van kleur, maar intens in smaak: rood fruit, specerijen, rokerigheid en een stevige maar elegante structuur. In blends wordt soms een beetje Nerello Cappuccio toegevoegd, een druif die zachtheid en fruit versterkt.

De ligging: de noordflank van de Etna
De magie van Tenuta delle Terre Nere zit niet alleen in de druiven, maar vooral in de ligging. De noordflank van de Etna is het koelste en meest geschikte deel van de berg voor wijnbouw. Overdag volop zon, ’s nachts afkoeling door de hoogte en zee-invloeden. De bodems zijn extreem arm en rijk aan vulkanisch gesteente, waardoor wortels diep moeten graven en de wijnen een uitgesproken minerale toets krijgen.

Ook bijzonder: elke uitbarsting van de Etna verandert de bodem. Lavastromen, asregens en verschuivingen creëren een complex terroir dat nergens ter wereld wordt gekopieerd.

Duurzame wijnbouw met respect voor de berg
Tenuta delle Terre Nere werkt biologisch en met minimale interventie. De wijngaarden worden met de hand bewerkt – noodzakelijk op de steile hellingen – en er wordt gewerkt met spontane gisting, subtiele houtopvoeding en veel respect voor het natuurlijke karakter van elke wijngaard.

Waarom deze wijnen je bijblijven
Wie een Etna Bianco of Etna Rosso van dit huis proeft, proeft geen generieke Siciliaanse wijn. Je proeft vuursteen, zout, spanning, oude druivenstokken en een landschap dat leeft en ademt. De Calderara Sottana Etna Bianco is daar een perfect voorbeeld van: krachtig, mineraal, kruidig en toch fris. Wijnen met diepgang, finesse en een ziel.

Even geduld a.u.b.