Snel kiezen
Zoek op herkomstgebied
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Vlaams stoofvlees met bier en stroop

Hoofdgerecht: 6 à 8 personen bereiding: ca. 4 uur

Ingrediënten

  • 2 kg doorregen runderlappen in stukken gesneden
  • peper
  • zout
  • 150 gram boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 el bloem
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 el scherpe mosterd
  • 1 flesje donker bier
  • 400 ml bruine fond (pot)
  • 2 eetlepels appelstroop

Bereiden

  • Bestrooi het vlees met peper en zout.
  • Verwarm in een braadpan met dikke bodem de helft van de boter en de olijfolie.
  • Bak hierin, portie voor portie, het vlees lichtbruin.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  • Schenk het braadvet in een kom.
  • Verwarm de rest van de boter.
  • Stoof hierin de ui tot ze glazig en lichtbruin zijn.
  • Voeg het vlees toe.
  • Roer de bloem erdoor en schep goed om.
  • Voeg knoflook, tijm en laurier toe.
  • Besmeer de sneetjes brood met mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden op het vlees.
  • Schenk het bier en het achtergehouden braadvocht erbij.
  • Schenk de fond erop en laat het vlees in 2 uur op het laagste vuur gaarsudderen.
  • Roer de appelstroop erdoor en laat nog 1 uur sudderen.
  • Haal het deksel van de pan en laat de stoverij eventueel zonder deksel wat inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Lekker traditioneel met Vlaamse friet of iets hipper met ‘frieten’ van pastinaak, in de oven geroosterd.

Wijn-spijs: Carta da Fitapreta Alentejo
Deze Vlaamse stoverij heeft een intense, krachtige smaak en een smeltende, zachte structuur. Datzelfde geldt voor de wijn, de Carta de Fitapreta uit Alentejo, dat is de streek aan de oostkant van Portugal, onder het midden.

Dit is een wijn met kersenfruit en houtkruidigheid, krachtig in neus en mond en met een verrassende, soepele afdronk. Dat gaat goed samen met geurige stoofschotels. Hij bestaat voor het merendeel uit aragonez, de Portugese variant van tempranillo, en uit touriga nacional, de druif die ook in veel ports voorkomt.

  Recept downloaden
Even geduld a.u.b.