Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op herkomstgebied
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Sinaasappel-amandel-oranjebloesemcake

Hoofdgerecht 6 à 8 personen - voorbereiden: 25 minuten - stooftijd: 3 uur - bereiden: 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 (onbespoten) sinaasappels
  • 250 g witte amandelen, fijngemalen (of 250 g amandelmeel)
  • 5 eieren
  • 250 g suiker
  • Zest van 1 (onbespoten) citroen
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 2 tl bakpoeder
  • Poedersuiker

Verder nodig: een springvorm van 22 – 24 cm diameter, ingevet met boter

Bereiden
Doe de sinaasappels in een pan, zet ze onder water en breng aan de kook. Laat de vruchten zachtjes 2 uur koken. Giet af en laat afkoelen. Trek de schil van de sinaasappels, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.

Pulse het vruchtvlees in de keukenmachine tot een gladde puree. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Doe de eieren samen met de suiker, citroenzest en een piepklein snufje zout in een kom en klop met een elektrische mixer tot een dikke, lichtgele vla. Blijf zeker 10 minuten kloppen.

Voeg de sinaasappelpuree en het oranjebloesemwater toe en klop nog heel even. Voeg nu het amandelpoeder en bakpoeder toe en spatel tot alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de ingevette springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif hem in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Check de gaarheid door een satéprikker in het midden te steken – deze moet er droog uitkomen.

Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en bestuif de cake royaal met poedersuiker.

Harold Hamersma’s wijntip
Een Hongaarse late harvest van de hárslevelűdruif maakt goed poetsen na consumptie van beide nog noodzakelijker dan het al was.

Bronvermelding: Janneke Vreugdenhil | Culinaire journalistiek | www.etenenzo.nl
  Recept downloaden

Verleidelijke zoete witte wijn uit Tokaj – Château Pajzos Late Harvest Hárslevelű 2021

Château Pajzos Tokaj Late Harvest Hárslevelü 50cl. 2021

Château Pajzos Tokaj Late Harvest Hárslevelű 2021 is een elegante zoete witte wijn met aroma's van honing, rijpe perzik en tropisch fruit. Perfect bij desserts of als aperitief.

Flesinhoud: 500 ml

Ruben Schut

Aanbeveling van onze wijnadviseur Ruben Schut

"Château Pajzos Tokaj Late Harvest Hárslevelű 2021 is mijn favoriet voor feestelijke gelegenheden. Zijn rijke en elegante karakter maakt hem perfect voor een diner met vrienden of familie, waarbij hij moeiteloos samengaat met diverse gerechten..." Lees meer

Perswijn
2021
Perswijn: 4 sterren

Ananas, overrijpe banaan, honing, krenten. Flink zoet, ook zuren en bitters.
17
Jancis Robinson
2021
JancisRobinson.com: 17 punten

Gorgeous orange peel and blossom character, without the thickness of Aszú. Fresh, lengthy, aromatically pure. Black tea characters. Really tasty.

12,50

Vanaf 12 flessen 11,46 per fles

Even geduld a.u.b.