Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Sushi-bowl zalm van Mathijs Vrieze

Een mix van verschillende kleine salades in deze sushi bowl!

Deze sushi bowl met zalm, spinazie en quinoa barst uit elkaar van smaak, kleuren en vitaminen! Alle elementen komen in de kom mooi samen en de rauwe zalm maakt het helemaal af. Vis en al deze mooie ingrediënten zijn een ideale, elkaar versterkende smaakcombinatie, zeker met de Aziatische touch in deze bowl.

Natuurlijk kun je de ingrediënten van deze bowl naar smaak wat aanpassen en seizoensgroenten gebruiken. Het is eigenlijk een mix van verschillende kleine salades, die je lekker makkelijk al eerder kunt voorbereiden en dan koud afgedekt bewaart in de koelkast. Misschien zijn alle verschillende salades iets teveel van het goede voor jou, kies dan zelf welke je wel wilt maken. Je kunt de rauwe zalm ook vervangen door gerookte zalm.

Ingrediënten:

  • 150 gr. sugarsnaps
  • 2 eetl. geraspte kokos
  • 2 eetl. gebakken uitjes
  • 150 gram quinoa
  • 500 ml. groentebouillon
  • 1 paprika, geel
  • 1 radijs, bosje
  • 130 gr. edame sojabonen
  • 2 eetl. suiker
  • 100 ml. azijn
  • 1 komkommer
  • 1 eetl. piccalilly
  • 500 gram zalmfilet
  • 2 eetl. sojasaus
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. honing
  • 200 gr. bladspinazie
  • 1 avocado
  • 2 eetl. sesamzaadjes
  • 1 bosje bosui

Bereidingswijze:

  1. Sugarsnaps met gebakken kokos en ui: Blancheer de sugarsnaps kort beetgaar in kokend gezouten water en spoel daarna koud. Rooster in een doge koekenpan de geraspte kokos goudbruin, meng met de gebakken uitjes. Zet apart.
  2. Quinoa met geroosterde gele paprika: Kook in groentenbouillon de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de gele paprika in dunne repen. Bak in een beetje boter in de koekenpan op hoog vuur bruin. Giet de quinoa indien nodig af en meng daar de geroosterde paprika doorheen.
  3. Zoetzure radijs met sojaboontjes: Breng de azijn aan de kook met 2 eetl. suiker en naar smaak een beetje gele curry. Laat iets afkoelen. Snijd of schaaf de radijs in dunne plakjes. Meng de radijs en sojaboontjes door het zoetzuur en laat een poosje staan.
  4. Komkommer en piccalillydressing: Rasp of snijd de komkommer. Maak de dressing van piccalilly en een beetje olijfolie. Meng door elkaar en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  5. Rauwe zalm met Aziatische dressing: Maak de dressing van sojasaus, azijn, olie en honing. Roer goed door elkaar. Houd de helft van de dressing apart. Snijd vervolgens de rauwe zalm in gelijke stukjes en bewaar koud. Meng hier later à la minute de zalm doorheen.

    En tenslotte...
     
  6. Meng een deel dressing door de spinazie en verdeel over de kommen. Bestrooi de sugarsnaps met de gebakken kokos en ui. Verdeel daar ook de quinoasalade overheen. Giet de radijs en sojaboontjes af en verdeel over de kommen.
  7. Snijd vervolgens de avocado in dunne plakjes en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes. Verdeel de komkommer en piccalillydressing. Meng de dressing door de rauwe gesneden zalm en leg de stukjes mooi bovenop de salade. Druppel nog wat dressing over de salade. Garneer met wat fijngesneden bosui. Eet smakelijk!

Wijn-spijs: Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Rosé

Alle kleine salades in deze sushi bowl van Mathijs Vrieze hebben ook nog eens hun eigen dressing en daarmee is het niet makkelijk één bepaalde wijn uit te kiezen. Door de Aziatische twist en de vele groentes heeft het geheel echter een vriendelijk fris karakter. Ik drink daar graag een frisse zomerse rosé bij, zoals de Le Caillou rosé uit de Franse Rhônestreek. Die is gemaakt van grenache en syrah en de minder bekende counoise-druif. De Le Caillou rosé is mooi zalmroze van kleur en heeft in de neus fijn kersen- en rood fruit. Dat komt terug in de mond, naast een Mediterrane kruidigheid en een tikje laurier. Een prettig bittertje proef je tot slot in de afdronk. De rondheid van de rosé past goed bij het wat vettige mondgevoel van de zalm en de avocado; zijn frisse, fruitrijke karakter bij de combinatie van alle overige ingrediënten.

Bronvermelding: Anne-Wies van Oosten | Wine & Food nieuws | www.anne-wies.nl
  Recept downloaden

1

Le Clos du Caillou Côtes du Rhône Rosé 2018

Wijn uit Frankrijk - Rhône

De zuidelijke Rhône is van oudsher al bekend om de hoge kwaliteit rosé. Al bij de invoering van het Franse classificatiesysteem in 1936 kreeg de Tavelrosé een eigen appellation. Le Clos du Caillou maakt in deze kwaliteitstraditie een prachtige rosé van biologische grenache-, syrah- en counoisedruiven, geoogst met een laag rendement (29 hl/ha).

Even geduld a.u.b.