Assortiment
Jaarlijks organiseert Proefschrift de wijnspijscompetitie Aquavinum: de verkiezing van de beste kreeft-, oester- en tonijnwijn van Nederland. Onze wijnen wonnen niet in één, niet in twee, maar in alle drie de categorieën! Een ongekend resultaat, waar we bijzonder trots op zijn.
Proefschrift ontving per categorie een groot aantal inzendingen van diverse Nederlandse wijnimporteurs. De wijnen werden beoordeeld door wijnprofessionals Jan en Kyra van Lissum. In de verkiezing van de beste wijn voor bij kreeft kozen ze een winnaar in twee prijscategorieën, namelijk t/m € 20 en vanaf € 20.
De Zuid-Franse Carignan Blanc van jonge wijnmaker Camille Ournac is tot winnaar uitgeroepen in de categorie beste kreeftwijn t/m € 20. De wijnexperts van Proefschrift proefden de ingezonden wijnen in combinatie met Canadese kreeft, een soort die opvalt door z’n stevige vlees en zoetige smaakimpressie. De jury noteerde: ‘Perfecte combinatie, evenwichtig, sappig en smaakvol. Wijn en kreeft liggen prachtig in elkaars verlengde.’
Pure, verfijnde en volromige droge witte wijn met een gelaagde geur van jasmijn, appel, meloen, brioche en amandel. Vol en romig van smaak met veel diepgang en milde zuren. De afdronk is lang met tonen van boter en toast. Fraai om van te genieten bij smaakvolle (vis)gerechten.
In de categorie beste wijn voor bij oesters werd de biodynamische Muschelkalck Riesling van het gerenommeerde Domaine Loew – we citeren – ‘de grote winnaar’. De jury proefde de inzendingen in combinatie met de no. 4-oester van het beroemde familiebedrijf Gillardeau: een kleine, vlezige oester met een zilte, zoetige en kruidige smaak. De Van Lissums oordeelden: ‘Fraaie combinatie, smaakvol, zuiver en levendig, mooie aansluiting tussen oester en wijn, uitstekende balans en lengte’.
De Domaine Loew Muschelkalck Riesling is een biodynamische wijn met een uitgesproken mineraal karakter. Met aroma's van citroen en limoen biedt deze wijn een frisse en levendige smaak, ideaal bij zeevruchten en traditionele Elzasser gerechten.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Luuk Vreugdewater
"Een wijn die de essentie van zijn terroir perfect weerspiegelt. Zijn frisse en minerale karakter maakt hem tot een uitstekende keuze bij diverse gerechten of als aperitief..." Lees meer
De beste wijn voor bij tonijn was dit jaar een nieuwe categorie in de wijnspijscompetitie. De jury combineerde de ingezonden wijnen met rauwe tonijn, op smaak gebracht met sojasaus, wasabi, mierikswortel en een lichte pepersaus. De verrassende winnaar? De Wild Ferment Assyrtiko van Gaia Wines – een subtiel houtgerijpte witte van het Griekse eiland Santorini.
De proevers noteerden: ‘De rijke, volle wijn gaat bijna over de tonijn heen, maar toch blijft de combinatie in balans en liggen de aroma’s op één lijn. Zeer toegankelijk en aangenaam voor een breed publiek. De mierikswortel zorgt voor pittigheid en versterkt de balans. Rijke, smaakvolle combinatie’.
Expressieve en mineralige Assyrtiko van Gaia Wines uit Santorini, gefermenteerd met wilde gisten. Fris, complex en vol karakter.
Aanbeveling van onze wijnadviseur Michiel Verstand
"Een karaktervolle Assyrtiko met een bijzondere fermentatie en veel terroirexpressie. Perfect voor liefhebbers van unieke, mineralige witte wijnen..." Lees meer
Kortom, de lekkerste seafoodwijnen koopt u bij ons! Welke combinatie gaat u als eerste proberen?
Voordelen eigen account